Gudomlig Graviditet: Kan yoga få bebis att vända sig med huvudet ned?
/Genom Gravidyoga-kurserna gör vi löpande yogaövningar för att förebygga att bebisen ska vända sig med huvudet nedåt. I förlossningsförberedande yoga finns möjlighet att fördjupa detta ytterligare genom t.ex. visualisering. Eftersom frågan ofta uppstår om vad man kan göra för att guida bebisen till att vända sig med huvudet nedåt känner jag att ämnet får en egen artikel! Här kommer mina tips baserade på Yoga och traditionell Healing.
Tips för att vända bebis
1. Yoga Nidra för Graviditeten. Lyssna eller gör yoga nidra för graviditet MINST en gång om dagen, gärna oftare de sista veckorna! Genom yoga nidra får vi både djup vila och direkt möjlighet att jobba med visualisering.
Vila och Jorda är så otroligt viktigt under graviditeten. För att den fysiska kroppen ska orka hålla och skapa plats för växandet, för att nervsystemet och sinnet ska vara lugnt och därmed förmedla ett lugn till barnet i magen. Är mamma lugn och harmonisk blir bebis lugn och harmonisk och då kommer barnet känna vilket håll som är nedåt och var ”utgången” till jorden är. Att vara jordad innebär att ha stark förankring och kontakt med Moder Jord genom att t.ex vara utvilad i kropp och sinne, ha aktiva fötter (genom barfotakontakt och yogaövningar), att vara ute i naturen mycket och att koppla från det ständiga bruset (alla apparater och flöden).
Visualisering är otroligt viktigt för att guida barnet till rätt position just därför att DU kan SE hen ligga rätt! Detta kan vi koppla till meditation med fokus som vi gör i gravidyogan. Vi fokuserar på en bild, i det här fallet bilden i magen där vi ser bebis ligga nöjd i optimal födsloställning med huvudet nedåt och rumpan upp. Meditera med den bilden tydlig framför dina slutna ögon, samtidigt som du tar kontakt med bebisen i magen. Kommunicera med själen som växer i din livmoder. Du kommer få starkt gehör och er relation blir än djupare när du påbörjar kommunikationen redan nu. Vill du bli guidad i din meditation och visualisering kan du köpa Gravid-Yoga Nidra här.
2. Massage av fötter och smalben. När vi masserar fötter, anklar och smalben ökar vi energiflödet och visar bebis vilket håll som är nedåt. Det räcker med enkla, mjuka drag med handen längs med benet- uppifrån och ned. Det gör gott för trötta fötter och ben. Be din partner om hjälp för en mysig meditation tillsammans. Här på insidan av smalbenet, ca fyra fingrar upp från ankelknölen, finns en särskild akupressurpunkt för att få livmoderhalsen att slappna av och öppna sig. Den kan man med fördel trycka på i det tidiga förlossningsskedet (1 minut på första sidan, vänta sedan 20 minuter innan du byter sida) och i slutet av graviditeten (efter v.38). Under hela graviditeten bör den göras med försiktighet eftersom den kan sätta igång förlossningsförloppet! Prata med din akupressör eller healer om du är osäker kring detta. Det räcker gott att göra massagen jag nämnde ovan fram tills det är dags.
3. Malasana Squat Börja på alla fyra på din matta och gunga dig mjukt bakåt på fötterna till en squat. Når du inte ned med hälarna till golvet när du sitter på huk kan du lägga en kudde eller filt under fötterna för att sitta stabilt. Gunga sedan mjukt från sida till sida för att öppna upp höfter och bäcken. Gunga även fram och tillbaka över foten samtidigt som du andas djupt.
4. Camel Walk är en yogaövning för graviditeten som lär oss ta kontakt med våra fötter och jorden. Vi aktiverar våra fötter och är närvarande i våra steg. Hela övningen är beskriven i den här artikeln
Alla dessa övningar (och fler) får du beskrivna och blir guidad genom i min GravidYoga för Gudomlig Graviditet, Lustfyllt Födande och Stark Postpartum. Läs mer här.
I kärlek och tacksamhet,
Magdalena Chandrakaí
Yogalärare, Womb Yoga therapist och Curandera
The birth of Love Dalian was a very different experience. Our planned assisted home water birth took a surprising turn.